31 iul. 2011

Cum erau profesorii şi elevii în urmă cu 25 de ani

Cum erau profesorii şi elevii în urmă cu 25 de ani

articol preluat de pe blogul bunului meu prieten Daniel.

7 comentarii:

  1. am fost sefa de promotie, liceu , 1975, o sa spuneti ca sunt prea batrana, lucrez in invatamant, veti spune ca este normal sa gandeasca asa: invatamantul romanesc are si profesori buni si elevi straluciti care doresc sa invete pentru a face ceva in viata, dar conducerea tarii nu doreste nimic bun pentru invatamant, cultura, sanatate. Din pacate "alesii nostri" doresc numai distrugerea natiunii noastre. Este cumplit ca noi asiatam la acest proces infiorator pentru generatiile urmatoare, ca noi deja avem verdictul dat: nevinovati care trebuie sa plateasca, nu stim pentru ce, dar stiu ei, imbogatitii de peste noapte cu o singura specializare pentru care nu-ti trebuie carte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar ma intreb: astea nu sunt nostalgii comuniste? Pentru ca asa (cum descrie d-l Daniel Malaelea) impunea sistemul. Acum, sistemul impune altceva. Daca nu sunt nostalgii comuniste, imi permit sa vin cu cateva "dedesupturi". Scolarul avea "cei 7 ani de-acasa". Ceea ce spunea "doamna" era sfant. Nimeni din scoala nu impunea asa ceva. Parintii erau acasa si se ocupau de copii. Veneau la sedintele cu parintii, oricand erau chemati la scoala si oricand simteau aceasta nevoie. Si familia si scoala imprimau doua crezuri: 1) "ai carte, ai parte" si 2) "meseria e bratara de aur". La liceu sau la profesionala se intra cu examen (deci elevul era indrumat sau se ducea acolo unde stia si simtea ca are chemare. Nu era repartitia computerizata ... In liceu, elevii nu erau chemati sa-i evaluieze pe profesori. Profesorii erau niste sfinti. Majoritatea elevilor recunosteau dupa ce terminau liceul ca nu aveau curajul sa ridice ochii la profesor decat atunci cand raspundeau la lectie. Elevul invata si pentru ca stia ca dupa liceu (sau dupa profesionala) mai are de dat niste examene. Tanarul profesor era primit in scoala cu "bine ati venit" si in direct si in prima sedinta de consiliu profesoral. Secretarul de partid si directorul (tot un om al partidului, ca si acum) dadea sarcina de partid unui cadru didactic cu experienta (care nu era "mentor") sa aiba grija de noul coleg. Mai mergeam la cules de prune, de rosii, de porumb si atunci ne suparam pe sistemul politic. ..... Dar SCOALA ERA SCOALA.
    P.s. Poate nu ar fi rau ca in prima zi de liceu sa se dea elevilor filmul LICEENII. Si sa fie comentat de un cadru didactic competent. Pentru ca tot a fost filmat in liceul unde preda d-l Malaelea. (Imi amintesc ca in prima zi de facultate, la Sociologie, marele psiholog Paul Popescu Neveanu ne-a primit si ne-a vorbit vreo 3 ore, nonformal, despre relatiile de vecinatate. Nici nu se putea o intrare mai buna in studierea sociologiei.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. caut o fosta studenta de-a profesorului Neveanu, Rodica Parciu. daca-mi puteti da vreo relatie.. multumesc,
      ciorga16@yahoo.com

      Ștergere
  3. Hai sa nu exageram ! Pentru bursa iti vindeai LIBERTATEA ! Acum stii ca nu o ai din prima ! Este amanetata de altii inaintea ta ! LIBERATATEA !

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow, domnul Adrian l-a cunoscut pe Paul Popescu Neveanu ! Ma bucur ca-si mai aduce cineva aminte de dumnealui.L-am cunoscut in familie si am si invatat dupa manualul lui in liceu.Nu!Nu-mi propun sa intru in polemica pentru ca nu asta este specialitatea mea si "cei 7 ani de acasa" imi spun sa nu ma bag, dar as spune ca aveam si noi ceva, invatamantul, INDIFERENT CUM ERA EL FACUT SI PE CE PRINCIPII, cu care-i bateam la fund pe occidentali, DE ELEVII NOSTRI , CAND SE DUCEAU 'AFARA', ERAU DIRECT TRECUTI INTR-O CLASA SUPERIOARA ! Pe urma as mai spune ca , desi 'toceala' este stigmatizata, "REPETITIO MATER STUDIORUM EST" si ma uit cu multa admiratie la Coreea de Sud si la China cum isi fac ei un titlu de glorie fiind din ce in ce mai severi in aprecierea elevilor, cum aloca ei fonduri (mai deunazi Coreea de Sud anunta ca elevilor din invatamantul primar li s-au inlocuit manualele cu niste 'tabele' electronice care functioneaza ca niste manuale si NU SE MAI PLANGE NIMENI CA ESTE MULT DE INVATAT !!!pentru ca ei stiu de mici ca ...REZULTATELE BUNE LA INVATATURA LE ASIGURA MAI TARZIU UN STATUT SOCIAL COMFORTABIL !!! Parintii , in special, sunt foarte activi, inclusiv ajuta, daca au specialitati conexe, la educarea si consilierea copiilor! Veti intreba de ce nu facem si noi la fel! Pai , are cineva interesul?! A inceput de pe vremea 'impuscatului' cand , daca am lasat corigenti pe toamna , mi s-au luat 10% din salariu. Pe urma,in anii de acum , daca lasi repetenti, sar colegii ca se desfiinteaza clasele ! In ciudda pregatirilor suplimentare , sunt unii elevi care trebuie sanctionati prin ceva mijloace , ca nu mai alte mijloace la indemana sa-i convingi ca ESTE NECESAR ! nu ca trebuie sa invete. Ei , cand vad ca TOT II TRECI !!! considera ca esti obligat (si e cam adevarat!) sa faci asta .Nu mai spun cum sar si parintii, mie mi s-a intamplat sa-mi dea telefon si primarul , acasa, sa ma intrebe cum de am lasat repetenti doi elevi !? Asta e! S e vrea "O TARA DE PROSTI" pentru ca sunt mai usor de manipulat si de condus, pentru ca nu stiu sa se informeze si sa-si ceara drepturile ...s.a.m.d.!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca noi, profesorii, ar trebui sa ne spunem mai mult si mai des parerea desprea modul cum ,,a evoluat'' sistemul de invatamant preuniversitar romanesc dupa 1990. Si cred ca toti ministrii pe care i-a avut din 1990 acest domeniu, poate cu exceptia domnului Marga, ar trebui sa se ascunda in gaura de sarpe. Ei au permis distrugerea sistemului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Spuneti ca au permis?! La modul cel mai serios eu ii suspectaz de rea intentie.Si afirm cu toata responsabilitatea ca nu mi se pare normal ca o persoana care a trecut PE BUNE (!) PRINTR-O SCOALA SI O FACULTATE NU POATE SA NU-SI DEA SEAMA , SA NU REALIZEZE CEEA CE FACE !!! Si pentru ca am o varsta stiu ca inainte, pana nu stiai materie nu intrai in facultate, mai ales la Universitate , iar MINISTRII CARE AU FOST AU TOTI ...CEVA VARSTA ! Prin urmare sunt convinsa ca stiu ceva carte, DACA N-OR FI FACUT-O PE "PUNCTE" , dar TOTUL S-A FACUT "LA COMANDA" habar n-am de la cine ! Si mai stiu o vorba romaneasca :"cand mai multi iti spun ca esti beat te duci la culcare!" SAU PLECI DE LA GUVERNARE CAT NU TE-AI FACUT DE TOT DE RUSINE !!! Dar ei nici nu mai pot pleca PENTRU CA E CAZ PENAL SI DACA PLEACA CINE STIE CE-I ASTEAPTA ! Desi si dupa Nurenberg au mai scapat de stau unii si azi de-i vaneaza!!!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare