22 nov. 2012

Liviu Pop: "Maramureşenii trebuie să îşi cunoască drepturile. Chiar dacă muncesc în străinătate"


Mulţi maramureşeni au plecat la muncă în străinătate, lăsându-şi copiii acasă, părinţii, prietenii, cu gândul că îşi vor găsi un rost în viaţă. Străinătatea este tot străinătate. Dorul de casă, nopţile nedormite cu gândul la cei dragi, situaţia socio-economică, i-au determinat pe unii să revină în România. Una dintre problemele cu care se confruntă semenii noştri este şi faptul că nu îşi cunosc drepturile.  Liviu Marian Pop, ministrul delegat pentru dialog social, vine în sprijinul acestora.
"Ne dorim relansarea economiei, încurajarea clasei de mijloc, dar şi echitate socială. România înseamnă o ţară demnă şi respectată în Europa. Nu este normal să pleci din ţară pentru că nu îţi găseşti un loc de muncă, dar nici să nu fi apreciat la adevărata ta valoare ca profesionist, doar pentru faptul că eşti din România. Lucrurile trebuie să intre pe făgaşul normal. Ţara noastră are nevoie de oameni capabili, de buni specialişti. Cu siguranţă tot mai mulţi români vor înţelege că aici este locul lor. Alături de cei dragi. În scurt timp, atât în Sighetu Marmaţiei cât şi în Baia Mare, se va deschide un cabinet de consultanţă pentru toţi românii care au muncit în străinătate. Oamenii vor şti exact care sunt actele de care au nevoie pentru a li se recunoaşte stagiul de cotizare la sistemul de sănătate sau la pensii, dacă au muncit în Uniunea Europeană", a subliniat ministrul delegat pentru dialog social.

Claudiu Breban, reprezentant UILM, a trăit 10 ani în Italia. Este dispus să se alăture iniţiativei ministrului maramureşean. "Împreună cu familia am locuit în Italia, 10 ani. Mi-am dorit să vin acasă, în România. Am văzut oameni necăjiţi care muncesc din greu în străinătate, fără să îşi cunoască drepturile. Tot mai mulţi maramureşeni îşi doresc o schimbare. S-au săturat să fie tot timpul pe locul secund. Asta doar din cauză că, deşi sunt foarte buni specialişti, sunt "stranieri" în ţara de adopţie. Lucru care se vede şi în educaţie, la grădiniţe, la şcoli. Sunt membru al sindicatului Uniunea Italiană a Muncitorilor din Industria Metalmecanică (UILM) Firenze şi cunosc problemele oamenilor din Bistriţa Năsăud, Sălaj şi Maramureş", spune Breban.

Liviu Marian Pop promite că se va strădui să se deschidă un birou de consultanţă în Sighetu Marmaţiei. În acest mod, cei care au muncit în străinătate vor avea posibilitatea să îşi cunoască drepturile, să fie informaţi, iar treptat acest proiect se va dezvolta la nivel naţional.

2 comentarii:

  1. degeaba le cunosc... daca nu sunt respectate!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. In tara asta CORUPTIA e infiripata pana in maduva oaselor la toti romanii ,iar competenta si profesionalismul nu sunt valori cunoscute aici.
    Roamnii cu experienta de lucru, studii si de viata in Occident sunt mult mai peste orice cei ramasi in tara si totusi NIMENI nu le recunoaste aceste competente pt. ca in tara asta SPAGA-I bratara de aur.
    Ti se cere la orice pas.
    Sute de mii de romani ocupa posturi in administratia locala si centrala de ani de zile chiar daca sunt de o incompetenta crasa, dar au RELATII .
    Mi-e rusine sa spun ca sunt nascut in Romania, ca sunt roman.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare