25 ian. 2013

Întrebări și răspunsuri


Va rog sa-mi spuneti daca cei care au fost incadrati conform legii1/2011art.248alin4 ca profesori pentru invatamantul primar intra sub incidenta OG92/2012 CARE SE REFERA LA INVATATORI SI EDUCATORI?

OUG nr. 92/2012 se aplică începând cu 19.12.2012. Astfel că, pentru a putea fi încadrați ca profesori pentru învățământul primar trebuie îndeplinite condițiile din această ordonanță.

Eu tot nu inteleg:ordinul 5484 cu echivalarea competentelor pentru educatoare si invatatori mai este in vigoare? In OU 92 nu se spune ca se abroga! Noi stiam de la inceput ca aceasta echivalare nu conteaza la salarizare !Nici nu ne aseza pe aceeasi treapta cu cei care au/aveau studii de licenta!Atunci de ce atata vrajba si nimeni nu spune adevarul?
Intrebari pentru Dl Pop:Este oficiala anularea OMECTS 5484 ?
Cei care avem dosarele aprobate mai primim atestatele?

OMECTS nr. 5484/2011 nu este abrogate expres prin OUG nr. 92/2012, dar conform Legii nr. 24/2000 „  Dacă o normă de nivel inferior, cu acelaşi obiect, nu a fost abrogată expres de actul normativ de nivel superior, această obligaţie îi revine autorităţii care a emis prima actul”.

Doresc o lamurire privind gradatia de merit: la criteriul 3 b se cere raportul si portofoliul conform metodologiei aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.486/2011,dar....cei care depunem anul acesta nu intram sub incidenta acestei metodologii. Cum sa depun raport si portofoliu cand acesta lucru s=a cerut pentru dosarele din anul scolar 2013-2014?

Conform Metodologiei si a criteriilor privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar
aprobată prin OMECTS nr. 6211/2012 ca un criteriu de acordare a gradației de merit pentru anul școlar 2013-2014 sunt prevăzute „proiecte elaborate si implementate in baza prevederilor Metodologiei si criteriilor privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.486/2011, materializate prin raportul de activitate si portofoliul personal”.
Iar, conform Metodologiei din 2011 şi criteriile privind acordarea gradaţiei de merit în învăţământul preuniversitar aprobată prin OMECTS 5486/2011 la capitolul „Acordarea gradaţiei de merit în învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2011-2012”  Criteriul privind participarea la proiectese referă la:
„a) proiecte de parteneriat educaţional, la nivel local/judeţean/naţional/internaţional recunoscute de inspectoratul şcolar/Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului;
b) proiecte/programe realizate în parteneriat între şcoală şi asociaţiile reprezentative de părinţi/comunitatea locală/operatori economici;
c) proiecte din Fondul Social European/fonduri structurale şi de coeziune/proiecte PHARE;
d) proiecte/programe europene realizate prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale - Socrates, Comenius, Arion, Leonardo, Grundtvig etc.;
e) proiecte/programe coordonate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, inspectoratul şcolar, de alţi parteneri - Institutul Francez, Institutul Cervantes, British Council, ZFA (Centrala pentru Activitate Şcolară din Germania), Fundaţia Communitas, MATRA, UNICEF, Institutul Goethe, Banca Mondială, Organizaţia "Salvaţi Copiii";
f) alte proiecte/programe, recunoscute de inspectoratul şcolar/Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”.

Sunt profesor suplinitor cu examen 2 august 2012 si decizie din 16 august 2012.
1) Pot face schimb de posturi cu un profesor titular ?
2) Pentru 2013-2014 mai pot cere prelungirea contractului in cazul in care se poate face schimbul?
Mentionez ca am luat 6.05 la examenul scris si sunt in primul an in invatamant (licenta 2012).

Conform Proiectului Metodologiei-cadru de mobilitate a personalului didactic din învățământ preuniversitar în anul școlar 2013-2014 se vorbește de schimb de posture doar în cazul pretransferului: „Pretransferul personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar prin consimţământ între unităţile de învăţământ se poate realiza şi prin schimb de posturi pe baza consimţământului scris al solicitanţilor, fără a fi condiţionaţi de domiciliu şi cu acordul consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ la care solicitanţii sunt titulari. Cadrele didactice titulare în învăţământul preuniversitar care au împlinit vârsta standard de pensionare sau care vor împlini vârsta standard de pensionare până la data de 31 august 2014 nu pot fi pretransferate prin schimb de posturi în baza consimţământului scris”. 



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MEN.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de e-mail liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii

5 comentarii:

  1. In toamna v-am semnalat un caz particular care nu se regasea in proiectul metodologiei de mobilitate, mi-ati dat dreptate si ati promis ca veti anunta acest aspect la MECTS, dar vad ca Metodologia a aparut, dar fara nici o veste buna. Este vorba de punctajul referitor la nivelul studiilor, sunt cazuri de cadre didactice care au absolvit doua facultati in regim ciclul I Bologna si nu beneficiaza de nici un bonus la punctaj. Nu cred ca e normal. Eu personal am Liceul Pedagogic+CUI+ Facultate de psihologie+ PIPP. Ce punctaj voi avea? Numai 9 puncte dupa atatia ani de studiu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt doua specializari diferite de aceea este un singur punctaj.

      Ștergere
  2. buna ziua..... referitor la articolul 253 privind titularizarea..... am inteles care este procedura privind mobilitatea personalului in anul scolar 2013-2014 dar nu inteleg de ce nu e valabil si pentru cei care au participat la concursul din 2012???!!!!...... mai ales ca unii dintre ei au deja gradul de definitivare sau gradul II..... in situatia mea...lucrez din 2004, am obtinut definitivarea in invatamant insa am intrerupere in anii 2010-2012 din motive personale, automat fara concurs de titularizare 2010, 2011..... de ce acum nu as putea sa solicit trecerea de la suplinitor calificat la titular pe postul in care functionez in acest an scolar???.... si cred ca sunt multi in situatii asemanatoare..... va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru simplu motiv ca in LEN nu este prevazut acest aspect iar prin ordin de ministru nu se poate modifica o lege.

      Ștergere
  3. Buna ziua. Este legal ca o directoare de gradinita sa isi depuna dosar pentru obtinerea gradatiei de merit ca educatoare, nu ca directoare (desi exista doua fise diferite) cu toate ca in cei 4 ani din care trebuie sa depuna acte doveditoare la dosar nu a lucrat deloc la grupa, fiind degrevata? Exista multe situatii de genul acesta la noi in oras si nimeni nu se sesizeaza. Ce directoare mai este interesata sa isi stimuleze angajatii sa participe la cursuri, la activitati extracurriculare cand stie ca o sa concureze cu ei?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare